PRIDELAVA

Po načinu priprave ločimo dve vrsti sokov, in sicer iz:
sveže stisnjeni sadni sok in
sadni sok iz zgoščenega sadnega soka.

V Dani lahko pridelujemo sok iz sveže stisnjenega sadja (samo iz jabolk, ki so domača iz slovenskih nasadov), kakor tudi sok iz zgoščenega sadnega soka.


Sok iz sveže stisnjenega sadnega soka

Sok iz sveže stisnjenega sadnega soka se pridobiva iz svežega sadja z neposrednim stiskanjem ter polnjenjem v embalažo. Pridobimo ga z mletjem in s stiskanjem sadja v preši za sadje, iztisnjeni sok nato stabiliziramo s kratkim postopkom segrevanja na višji temperaturi in ga polnimo v embalažo. V podjetju Dana lahko po tem postopku pripravimo 100 % motni jabolčni sok. Po stiskanju v preši ostanejo t.i. tropine (lupine, pečki in celične opne jabolk) tako da za 1 liter takšnega soka potrebujemo nekaj več kot 1 kilogram jabolk.

Sok iz zgoščenega sadnega soka

Sok iz zgoščenega sadnega soka pa je sok, ki je pripravljeni iz zgoščenega sadnega soka (koncentrata), ki je bil pred pripravo skladiščen v zgoščeni obliki, da je ohranil čim več naravnih lastnosti tudi izven obdobja sezonskega pobiranja tega sadeža.

Pridelava jabolčnega soka

Od avgusta do oktobra v podjetju Dana odkupujemo domača jabolka iz slovenskih nasadov. Jabolka se ob dovozu v Dano najprej natančno pregleda, če je zdravo, primerne zrelosti in sorte, ipd. Kontroli sledi stresanje sadja v bazen za pranje. Oprano sadje gre v mlin, iz mlina pa v prešo. V preši se zmleto sadje takoj preša oz. stiska, da iz njega izteče ves sok.

V primeru, da se odločimo za pakiranje sveže stisnjenega soka, tukaj sledi analiza soka ter kratek postopek pasterizacije ter polnjenje v embalažo.

Ker pa je sveže stisnjenega soka več, kot so potrebe trga v tem obdobju, se predela v zgoščeni sok in skladišči kot zgoščeni sok oz. sadni koncentrat. V tem primeru je potrebno po fazi pešanja izvesti bistrenje sadnega soka, analizo soka in zgoščevanje oz. koncentracija soka na t.i. vakuum koncentratorju. Na koncu tako nastane zgoščeni sadni sok oz. sadni koncentrat, ki se ga analizira, pakira, označi in skladišči na hladnem.

Označevanje

Embalaža je pomemben vir podatkov o soku, nektarju in sadni pijači. Prvo kar vidimo je slika, katere osnovni namen je, da potrošniki čim hitreje poiščejo pravi okus. Na embalaži morajo biti informacije o okusu, sadnem deležu, sestavinah, morebitnih dodanih vitaminih, hranilni vrednosti (energijska vrednost, vsebnost sladkorjev in drugo).

Uporaba

Sadni sokovi sev prvi vrsti uporabljajo za neposredno uživanje, torej kot pijača. Nekateri si jih pripravijo z dodatki, drugi jih za večjo osvežilnost razredčijo z vodo.

Mnogi jih uporabljajo v čedalje bolj priljubljenih mešanicah pijač, t. i. coctailih. To so mešanice brezalkoholnih in/ali alkoholnih pijač z dodatki.

Sokovi so tudi nepogrešljiva sestavina določenih kuharskih receptov, npr pri peki slaščic ali sočnih biskvitov. Uporabljajo jih za domače priprave smootijev, zajtrkov z žitaricami in raznoraznih mešanic z zelenjavo.

Skratka, možnosti uporabe so široke toliko kot domišljija uporabnika.