SADJE

Skrivnost najboljših sokov


Najboljše iz narave se vedno začne v naravi in se v prepletu čudovitih naključji izriše v čudeže, ki jih vsak dan uživamo. Nikoli ne bomo razumeli skrivnosti zakaj so sadeži, iz katerih nastajajo naši sokovi tako neizmerno okusni, lahko pa razumemo, da bodo najboljši le, če bomo to skrivnost pustili nedotaknjeno.

Zato božanske okuse iz narave preprosto mešamo v božanske sokove. In v tem se skriva skrivnost najboljših sokov, ki jih že desetletja strežemo v slovenskih domovih. Od narave dani. Od Dane vam.

Ananas

Za ohranjanje telesne teže

Za ohranjanje telesne teže

Ananas

Ananas je bogat z vitaminoma A in C, ki sta močna antioksidanta. Ananas je prepojen z vlakninami, manganom, ki je pomemben za trdnost kosti, spodbujanje prebave, poleg tega pa zdravi bolečine in vnetja. Od mineralov so v njem najbolj zastopani kalcij, fosfor, magnezij, železo, natrij in kalij. Med encimi pa je za zdravilne učinke ananasa najbolj zaslužen bromelain. Ta med drugim želodcu pomaga mehčati hrano in zavira rast rakavih celic.

Banana

Zmanjšuje škodljive učinke stresa

Zmanjšuje škodljive učinke stresa

Banana

Banana vsebuje zelo malo maščob, je pa bogate z vitamini A, B1, B2, B6, C in D ter vsebuje veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Zaradi svoje sestave ima nekatere ugodne učinke na počutje: deluje preventivno pri visokem krvnem tlaku, z njimi razstrupljamo telo in zdravimo želodčno sluznico. Z bananami krepimo imunski sistem, pomagajo pri slabem spanju, pomirjajo živce, znižujejo holesterol in krepijo ter obnavljajo celice. Banane imajo v sebi malo naravnega sladkorja, zato je z njimi mogoče celo hujšati. Pomagajo pri glavobolu in slabosti.

Borovnica

Za boljše ravnotežje

Za boljše ravnotežje

Borovnica

V tradicionalni evropski medicini se plodovi borovnice uporabljajo že skoraj tisoč let. To je predvsem zaradi velike vsebnosti vitaminov, mineralov ter polifenolov jih imenujemo tudi »super sadež«. Večja količina zaužitih svežih plodov deluje kot odvajalo, medtem ko suhe borovnice poznamo kot zapiralo. Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija. Zaradi antioksidativnega učinka upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Delujejo na izboljšanje koordinacije in ravnotežja.

Breskev

Za energijo in mladost

Za energijo in mladost

Breskev

Breskev vsebuje veliko kalcija, fosforja, kalija, provitamina A, vitamine skupine B, vitamin C in folne kisline. Breskev vsebuje veliko niacina in mineralov, kateri izboljšujejo razpoloženje in odpornosti. Breskev velja za naravno odvajalo. Dobro deluje na prebavo, preprečuje zastajanje vode ter čisti ledvice in sečni mehur. Pripomore k zmanjšanju slabokrvnosti in črevesnih obolenj. Breskve uvrščamo med pomlajevalno sadje, saj neguje kožo in ji vrača sijaj.

Grozdje

Za zaščito celic in telesno moč

Za zaščito celic in telesno moč

Grozdje

Grozdje spada med najstarejše vrste sadja, ki jih je začel gojiti človek. Grozdje vsebuje dragocene sestavine, kot je grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in daje energijo, beljakovine, aromatične substance, vitamine skupine B in vitamin C ter minerale (kalcij, kalij, fosfor), ki predstavljajo pomembne sestavine za možgane, zobovje in kosti. Črno vsebuje tudi veliko bioflavonoidov, antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo telo pred rakom in boleznimi srca in ožilja.

Hruška

Naravno zdravilo proti zaprtju

Naravno zdravilo proti zaprtju

Hruška

Hruška vsebuje okoli 12 odstotkov sladkorjev, nekatere sorte celo nekoliko več. Zrela hruška vsebuje trikrat več fruktoze kot glukoze. V hruški so v manjših količinah tudi vitamin C, E in A ter vitamini B kompleksa. Hruška vsebuje prehranske vlaknine (do 4 g na 100 g neolupljenega sadeža), ki pospešijo prebavo in zmanjšajo tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj in povišanega holesterola. Vsebujejo veliko vode (80 - 92 %). V njej so raztopljeni sladkorji, rudnine, vitamini, organske kisline, pektini in aromatične snovi.

Jabolko

Za vitalnost in mladost

Za vitalnost in mladost

Jabolko

Jabolko krepi srce in ožilje ter varuje pred rakom. Pospešuje presnovo in odvaja vodo iz telesa. Redno uživanje več¬jih količin jabolk pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma. Največ koristnih sestavin je v lupini, ki je običajno bolj ali manj bogata z ostanki različnih pesticidov. Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža. Vsebujejo veliko sad-nih kislin, topno vlaknino pektin in okoli 10 odstotkov sladkorjev. Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Vsebuje pa tudi jod, ki ga je največ v peščišču.

Jagoda

Vsi jo imamo radi

Vsi jo imamo radi

Jagoda

Jagode so odlične proti spomladanski utrujenosti, razstrupljajo telo, krepijo imunski sistem in znižujejo krvni tlak. Jagode vsebujejo veliko vitamina C in vitamina A, vlaknin, železa in folne kisline, pa tudi natrij, kalij, mangan, kalcij… Jagode naj bi ščitile možgane in upočasnile njihov proces staranja, povečale zmožnost učenja in izboljšale gibalne sposobnosti. Torej res ni razloga, da bi dvomili, saj že ko jo vidimo, je dovolj, da nam pričara nasmeh na obraz.

Mango

Za ljubezen

Za ljubezen

Mango

Mango je eden najbolj priljubljenih tropskih sadežev pri nas, saj poleg tega, da je okusno sadje, vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamini B3, B5, B6, C ter E in minerale baker, mangan, magnezij, kalij in cink. Mango pomaga pri izboljšanju prebave, pri vročinski kapi, pri diabetesu, znižuje holesterol, koristi vidu, alkalizira telo, krepi imunski sistem, neguje kožo in izboljša spolno življenje. Mangu zaradi vseh dobrih lastnosti pravijo tudi »kralj poletnega sadja«.

Marelica

Za lepo in svetlečo polt

Za lepo in svetlečo polt

Marelica

Marelice so nizkokalorične, a bogate z vitamini A, B2, B3 in C ter z naravnimi sladkorji. Marelice izboljšujejo možganske funkcije, saj imajo veliko magnezija in fosforja. Ta elementa prav tako pomagata pri uravnavanju krvnega tlaka. Ker vsebujejo veliko vitamina A, pozitivno vplivajo na oči in skrbijo za lepo kožo. Sok marelic zmanjšuje želodčno kislost in blaži napetost. 100 gramov svežih sadežev telesu zagotovi tolikšno količino železa kot 250 gramov svežih jeter. 150 mililitrov naravnega soka iz marelic pokrije dnevne potrebe organizma po karotenu.

Pomaranča

Za poživitev telesa

Za poživitev telesa

Pomaranča

Pomaranča vsebuje veliko vitaminov, bogata je zlasti z vitaminom C, vitamini B skupine, beta karotenom, flavonoidi, kalcijem, magnezijem, silicijem in s sadno kislino. Pomaranče deluje čistilno na telo, njen učinek po prebavi je bazičen, čisti sečne in prebavne poti, krepi sluznice in pospešuje izločanje sluzi. Povečuje zbranost, krepi vezno tkivo in tanjša maščobne obloge.

Ribez

Moč narave proti revmi

Moč narave proti revmi

Ribez

Črni ribez je doma v srednji in severni Evropi. Črni ribez nima posebnih škodljivcev in bolezni in je ena redkih vrst sadja, ki jo brez težav vzgajamo brez pomoči kemije. Vsebuje tri do petkrat več vitamina C od limon, veliko vitamina E, antocianska barvila in številne minerale: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo, baker, mangan, krom, cink, molibden, kobalt, nikelj, krom, fluor, selen, silicij idr. Črni ribez je tudi bogat z niancinom, ki zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Hkrati pa je pomemben za zdravo, gladko in sijočo kožo, kar pripomore zadostna vsebnost vitamina E v sadežu.

Višnja

Za mirno spanje

Za mirno spanje

Višnja

Višnje pripadajo skupini živil, ki vsebujejo največ antioksidantov. Bogate so z antociani, močnimi antioksidanti, ki jim daje značilno temno rdečo barvo. Antociani imajo močne protivnetne lastnosti in 20 višenj dnevno lajša bolečine kot aspirin ali ibuprofen. Višnje vsebujejo znatne količine melatonina, naravnega antioksidanta, ki pomaga upočasniti proces staranja in sodeluje pri regulaciji spanja. Višnje pripomorejo tudi k zmanjšanju celotne telesne mase, zmanjšanju telesne maščobe in znižanju ravni holesterola v krvi.