SADNI NEKTAR

Sadni nektar je izdelek, ki je pridobljen iz soka, kateremu smo dodali vodo in sladkor.

Vsebnost sadnega soka je predpisana z uredbo in je različna glede na vrsto sadja, npr. za jabolko mora biti vsaj 50 % sadnega soka, medtem ko za nekatere plodove npr. ribez, zadostuje za to oznako že 25 % sadnega soka, saj bi večji delež prinesel prekisel in pretrpek okus.

Sadnemu nektarju se lahko doda sladkor v količini, ki zadostuje za optimalen okus, kar je odvisno od same recepture proizvajalca. Sadnemu nektarju se ne sme dodajati umetnih dodatkov in konzervansov. Vse to se razbere iz deklaracije ter hranilne tabele, ki je navedena na embalaži izdelka.


Banana, limona, 25%

Hruška, 50%

Marelica, pomaranča, jabolko, 42%

Breskev, jabolko, 50%

Jagoda, jabolko, 45%

Višnja, 35%

Črni ribez, 25%

Borovnica, aronija, jabolko, 38%

Pomaranča, 50%

Breskev, jabolko, 50%

Jabolko, 50%

Pomaranča, 50%

Marelica, Pomaranča, Jabolko, 42%

Breskev, jabolko, 50%

Črni ribez, 50%

Jagoda, jabolko, 50%

Jabolko, 50%

Pomaranča, 50%

Črno grozdje, jabolko, 50%

Jabolko, 50%