NAJBOLJŠE
SESTAVINE

Sadni sokovi so običajno sladkasto kiselkastega okusa, kar že samo po sebi veliko pove o sestavinah. Naravni sadni sok iz sadja v glavnem vsebuje vodo, naravno prisotne sadne sladkorje, kot so fruktoza, glukoza ter drugi (običajno skupno okrog 11-15%, odvisno od vrste sadja), nekaj naravnih sadnih kislin (kot so jabolčna ali citronska kislina) ter vitamine in minerale.

Glavni naravni sestavni del soka iz sadja je voda, ki predstavlja v povprečju 80 % soka.


SADJE

Sadje za pridelavo sadnega soka mora biti predvsem zdravo, primerno zrelo, sveže ali ustrezno hranjeno po pobiranju pridelka. Za predelavo v sadni sok, še posebej za stiskanje, je pomembno tudi, da je vrsta sadja prava in da je sadje dovolj sočno.

SOČNO SADJE
Sadju, ki vsebuje velik delež takega soka, rečemo, da je zelo sočno in se že pri rezanju sok iz njega kar cedi. To so na primer pomaranče in jabolka.

KAŠASTO SADJE
Pri nekaterih vrstah sadja, kot je na primer marelica, breskev ali jagoda, pa tudi če sadež stisnemo, izcejenega soka ni veliko ali nič, še posebej, če je sadje zelo zrelo. Zato takšne sadeže za sadni sok spasiramo, drobimo ali meljemo, celega ali olupljenega (brez koščic), tako dobimo t.i. sadno kašo ali pire. Ta se od soka iz sočnega sadja razlikuje tudi po tem, da vsebuje več sadnih vlaken oz. delčkov sadja, ki jih vidimo v obliki kaše.

ZGOŠČENI SADNI SOK

Zgoščeni sadni sok oziroma koncentrati so narejeni z odvzemanjem vode iz sadnega soka. To poteka s segrevanjem sadnega soka na nizke temperature v podtlaku in z uparjenjem vode se sok zgosti. Vse to se odvija v podtlaku, da ostanejo vonj in okus čim bolj ohranjeni. Rezultat je, da iz povprečno 10 litrov sadnega soka dobimo le 1,5 litra takega zgoščenega soka. Glavni razlog za koncentriranje je zagotovitev stabilnosti sadnega soka in predstavlja varen in kakovosten način skladiščenja predelanega sadja skozi vse leto.

VODA

Kakovost vode je seveda zelo pomemben faktor pri pripravi sadnih sokov in sadnih nektarjev, ki se pripravijo iz zgoščenega soka, saj predstavlja povprečno 80 % sestave. Zato je zelo pomembno, kakšno vodo vsebujejo. V Dani vse sadne sokove iz zgoščenega soka pripravljamo z naravno mineralno vodo Dana. Preden pride sok na police trgovin, se zgoščenemu sadnemu soku v primeru 100 % sadnega soka doda enaka količina vode, kot mu je bila v postopku zgostitve odvzeta, zato navajanje vode na embalaži kot sestavine posebej ni potrebno.

DODATKI

Zgoščenemu sadnem soku oziroma koncentratu se pri izdelavi sadnega soka dodaja le voda, v takšni količini kot je bila odvzeta v postopku zgostitve. Lahko se še dodajo le tiste arome, pulpa ali sadne celice, ki so bile izločene med postopkom proizvodnje zgoščenega sadnega soka. V kolikor želimo sadni sok z dodano prehransko vrednostjo, pa se mu lahko dodajo tudi vitamini in minerali ter antioksidanti za zaščito barve, kar je na embalaži soka seveda ustrezno označeno.

KONZERVANSI

100 % sokovi in sadni nektarji že po pravilniku ne smejo vsebovati konzervansov, zato se to ne sme navajati na embalaži.

SLADKOR

100 % sadni sokovi ne smejo imeti dodanega sladkorja. Navedba, da "sok ne vsebuje dodanega sladkorja", na embalaži zato ni dovoljena. V energijski tabeli na embalaži je navedena količina tistega naravnega sadnega sladkorja, ki ga vsebuje sadje, iz katerega je bil narejen sadni sok. Sok iz zgoščenega sadnega soka ima v skladu z evropsko uredbo o sadnih sokovih predpisane lastnosti. Tako ima npr. jabolčni sadni sok iz zgoščenega soka predpisano suho snov v izdelku na 11,2 %, kar pomeni, da so tovrstni izdelki na nek način »tipizirani« in ne nihajo npr v vsebnosti sladkorjev en do drugega.