SOK

Sadni sok oz. juice je pravzaprav »sadje v tekoči obliki« in je 100% iz sadja. Juice oz. džus je samo angleška beseda za sok. Sadnemu soku predvsem ne sme biti dodan sladkor, vsebuje lahko le naravno prisotne sladkorje.

Sveži sadni sok je lahko bistra ali kašasta tekočina, ki smo jo iz sadja iztisnili ali jo dobili tako, da smo sadje spasirali. Sadni sok je torej nefermentiran izdelek, pridobljen iz užitnega dela sadja, pridobljenega iz ene ali več vrst zdravega in zrelega sadja, svežega ali konzerviranega s hlajenjem ali zamrzovanjem, in ima barvo, aromo in okus, značilne za sok iz sadja, iz katerega je pridobljen. Kako se pridobiva sok iz sadja, je odvisno od vrste sadja. Največkrat se stiska v stiskalnici tiste sadeže, ki imajo veliko soka, tiste z malo soka pa se običajno spasira.

BIO

Ekološki znak kakovosti zagotavlja skrbno izbrane BIO surovine in pomeni, da je pridelava, predelava in polnjenje izdelkov po BIO standardih, to predvsem pomeni, da so surovine znatno manj ali nič obdelane s fitofarmacevtskimi sredstvi, njihova pridelava in predelava pa je strogo nadzorovana s strani certifikacijskih institucij od surovin do gotovih izdelkov.

 

Bistri sok

Je izdelan iz sočnega sadja, torej sadja z veliko soka. Sok se pred polnjenjem še zbistri. Običajno se tako pripravlja jabolčni sok, grozdni sok, ipd.

Motni sok

Pridobiva se ga  iz sočnega sadja, vendar se ga pred polnjenjem ne bistri in ne filtrira. Tako v njem ostanejo sadni delci, ki povzročajo motnost. Primer so pomarančni sok, sok grenivke, sok ananasa, ipd.

Kašasti sok

Iz kašastih vrst sadežev se sadnih sokov neposredno za pitje običajno ne pripravlja, ker bi bili pregosti. Iz njih se lahko proizvajajo t.i. smoothiji, zelo gosti sokovi, ki so pravzaprav sadne kašice in so zanimiva alternativa sadju. Če želimo bolj tekoč sok, pa se sok kašastih plodov meša z sočnejšimi, npr. jagoda z jabolkom, marelica s pomarančo in tako dobimo kašaste sadne sokove.

Smoothie

Smoothie je največkrat 100 % sok iz pretežno kašastih sadežev, z raznimi dodatki ali brez. Je bolj gost kot običajni sadni sokovi in je pravzaprav že skoraj kot obrok malice.


Pomaranča, 100%

Jabolko, 100%

Ananas, 100%

Pomaranča, 100%

Jabolko, 100%

Jabolko, 100 % motni sok iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk

Ananas, 100%

Rdeče sadje, 100 %

Jabolko, 100%

Pomaranča, 100%

Rdeče sadje, 100%

Perfect morning
BIO, jabolko, mango, korenček, limona, 100 %

Strong day
BIO, jabolko, aronija, borovnica, 100 %

Good night
BIO, jabolko, limona, z izvlečkom ingverja in mete, 100 %

Aronija, 100%

Jabolko, korenček, pomaranča, limona, 100%

Rdeča pesa, 100%

Granatno jabolko, 100%